İlçe Müdürlüğümüzün Yapısı ve Hizmetleri
İlçe Müdürlüğümüzde görev yapmakta olan 29, Beyoğlu Köy Grup Teknisyenliğinde görev yapmakta olan 2, TAR-GEL projesi kapsamında köy ve kasabalarda görev yapmakta olan 7 personel ve 1 adet otomobil, 1 adet pikap, 3 adet motorsiklet ile çiftçilerimize hizmet sunmaktayız.
Tarım ve Orman Bakanlığı emir ve direktifleri ile bölgesel ihtiyaçlar çerçevesinde; çiftçi kayıt sistemi çalışmaları, bitki koruma hizmetleri, gıda kontrolü ile bitkisel ve hayvansal üretime yönelik kontrol hizmetleri, çiftçi eğitim ve yayım faaliyetleri, hayvan sağlığı hizmetleri, istatistiki verilerin derlenmesi ile tarımsal üretimi arttırmaya yönelik projelendirme çalışmaları kesintisiz olarak sürdürülmektedir.
Bu çalışmalar sonucunda;
23,5 Ton sertifikalı tohumluk kullanımı,
198 Adet toprak ve yaprak analizi,
302 Gıda satış yeri ve toplu tüketim yerinin kontrolü,
484 Dekar kapama meyve bahçesi,
1.476 Çiftçi eğitim ve yayım faaliyeti,
2.153 Tarım işletmesinin ÇKS kaydı,
24.000 Adet zeytin fidanı dağıtımı,
24.000 Dekarlık alanda süne mücadelesi amacıyla ilaçlanacak alan tespiti,
75.605 Baş hayvan aşılaması,
81.622 Baş hayvanın sağlık taraması faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan bitkisel ve hayvansal üretim desteklemeleri kapsamında 3.874.679 TL destekleme başvurusu alınmış ve gerekli kontrolleri yapılmıştır.
İlçemiz Yeşilyöre Beldesinde Trabzon hurması yetiştiriciliğini geliştirmek ve daha iyi pazarlanmasını sağlamak amacıyla “Hurma Hasat Bayramı” yapılmıştır.
Buğday, arpa ve mısır ürünlerinde hasat sonrası anız yakılmasının önlenmesi çalışması çerçevesinde köy köy araziler gezilerek anız yangınlarının önüne geçilmiştir. İlçemiz Göllühüyük Köyünde “Anız Yakmanın Zararları” konulu tarla günü yapılmıştır.
Buğday, arpa ve mısır ürünlerinde hasat süresince Müdürlüğümüz tarafından oluşturulan bir ekip tarafından biçerdöverle hasatta dane kontrolleri yapılmıştır.
Pamukta Kirlenmenin (Kontaminasyon) önüne geçebilmek için hasat süresince çiftçiler ve toplama işçileri tarlada ziyaret edilerek pamukta kirlenmenin önüne geçilmiştir. Plastik ve naylon torbalar kullandırılmamıştır.
İhracata yönelik yaş sebze ve meyve üretiminde ilaç kalıntısını önlemek amacıyla Trabzon hurması yetiştiricilerine entegre mücadele konusunda her bir bahçe tek tek gezilerek hastalık ve zararlıların ve ilaç kalıntısının önüne geçilmiştir.
İlçemizin önemli sanayi ürünlerinden olan kırmızıbiberde aflatoksin zararının önlenebilmesi için ekimden hasada, hasattan depolamaya kadar alınması gereken tedbirler üretim sezonu süresince çiftçilere anlatılmıştır. Biber tarlaları yerinde incelenerek çalışmalar yapılmıştır.
Arazi Varlığı ve Bitkisel Üretim
İlçemiz coğrafi alanının % 55 'ini dağlık ve engebeli, % 45 'ini de ovalık arazi teşkil etmektedir.
İlçemizin toplam arazi varlığı 705.000 dekar olup, bunun 263.000 dekarlık bölümü orman arazisi, 239.000 dekarlık bölümü tarım arazisi, 172.000 dekarlık bölümü tarıma elverişsiz arazi, 20.000 dekarlık bölümü çayır-mera, 11.000 dekarlık bölümü bataklık ve su yüzeyi teşkil etmektedir.
İlçenin 239.000 dekar tarım arazisinin 96.000 dekarında sulu tarım yapılmaktadır. 143.000 dekarında ise kuru tarım yapılmaktadır. İlçede herhangi bir devlet sulama şebekesi bulunmamaktadır. Sulama suyu ihtiyacı genellikle Gâvur gölü drenaj kanallarından, Kızıleniş göletinden, Aksu ırmağından ve çiftçilerin kendi imkânları ile açtıkları yer altı kuyularından karşılanmaktadır.
Tarım arazilerinin kullanımına göre; 199.000 dekar tarla, 34.000 dekar meyvelik, 3.500 dekar sebzelik, 2.500 dekar bağ bulunmaktadır.
Arazi genişliği bakımından işletmelerin %70’ini 50 dekardan küçük işletmeler oluşturmaktadır.
İlçemizde, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 2.153 tarım işletmesi bulunmakta olup bitkisel üretim açısından geniş bir ürün deseni bulunmaktadır. Tarla bitkilerinden; buğday, mısır ve pamuk, meyvelerden; Antepfıstığı, Trabzon hurması ve çilek, sebzelerden; hıyar,acur ve Maraş biberi öne çıkmaktadır.
Hayvan Varlığı ve Hayvansal Üretim
İlçemiz hayvansal üretim işletmelerinin büyük bir çoğunluğunu büyükbaş hayvancılık işletmeleri oluşturmaktadır. 998 büyükbaş hayvancılık işletmesinde 7.200 baş sığır bulunmaktadır. Sığırların %52’si kültür ırkı melezi, %46’sı kültür ırkı ve %4’ü yerli ırklardır.
İlçemizde 125 küçükbaş hayvancılık işletmesi mevcut olup bu işletmelerde 22.500 baş koyun, 7.500 baş keçi bulunmaktadır.
Arıcılık faaliyetinde bulunan 80 işletmede 7.500 kovan bulunmaktadır.
İlçemizde 1 adet broiler tavukçuluk işletmesi bulunmakta olup kapasitesi 50.000’dir.
Çiftçi Kuruluşları
İlçemizde faaliyet gösteren 1 adet Ziraat Odası, 1 adet Üretici Birliği, 2 adet Tarım Kredi Kooperatifi, 3 adet Sulama Kooperatifi, 6 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bulunmaktadır.
Tarımsal Hizmetler
İlçemizde tarımsal ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak faaliyet gösteren 11 adet gübre bayii, 5 adet zirai ilaç bayii, 5 adet Veteriner Kliniği bulunmaktadır. Tarım ürünlerinin değerlendirilmesine olanak sağlayan 34 adet tarıma dayalı sanayi işletmesi faaliyet göstermektedir.